Langs het Groot Frieslandpad

Vertrekpunt

overzichtskaartje groot-frieslandpad

Meer dan een jaar geleden sloten we het Nederlands Kustpad af, in Bad Nieuweschans. Er is veel gebeurd in dat jaar. Omstandigheden die ons beletten aan een nieuwe gezamenlijke wandeling te beginnen, zoals we dat van plan waren. Maar nu is dat jaar voorbij en hervatten wij  onze wandelpraktijk onlangs in Bergen aan zee, met de eerste etappe van het Groot Frieslandpad. Vol goede moed en levenslust.
Na zo lang langs het Kustpad te hebben gelopen, van Hoek van Holland naar Bad Nieuweschans, voelde Bergen aan zee als een logisch en vertrouwd vertrekpunt. Nog eenmaal een etappe langs de kust, door het duingebied tussen Bergen en Schoorl. Een overgangsetappe. Afscheid van de oude en welkom aan de nieuwe wandeling.
Waar we geen afscheid van nemen zijn een aantal rubrieken waar we al wandelend langs het Kustpad zelf veel plezier aan hebben beleefd.
In ‘Tot hier heeft de Heer ons geholpen’ bijvoorbeeld, blijven wij ook langs het Groot Frieslandpad voorbeelden verzamelen van onze vaderlandse culturele identiteit zoals die zich aan ons aandient langs oprijlanen en tuinpaden, in borders en op gazons.
De rubriek ‘Geen Kunst’ blijft de plek waar we kunstwerken verzamelen die niet als kunstwerk bedoeld zijn, maar die, wanneer je het wilt zien en als je er zo naar kijkt, er heel goed voor door kunnen gaan. Waarom niet?
Voor ieder stadje, dorp of gehucht waar we doorheen wandelen, blijven we lopende voort een wandellimerick maken, zoals we dat vanaf Stavoren deden. Aanleidingen dienen zich meestal wel aan. Soms in de vorm van een ontmoeting of een observatie, dan weer als uitzicht, aanzicht of inzicht.
Uiteraard blijven we verslag doen van onze avonturen onderweg, met wandelverslag en fotoalbum, dat hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Aangevuld af en toe misschien met een losse uitweiding over iets bijzonders op onze weg.
Nieuwe rubrieken kunnen we ook aankondigen, het is altijd goed om nieuwe plannen te hebben. Zo bekommeren we ons actief om het milieu door onderweg het plastic afval dat we tegenkomen op te rapen en mee te nemen, om het thuis in de plasticbak te gooien, waar het hoort. In de rubriek ‘Plasticjutters’ doen we telkens verslag van de oogst en zo hopen we eenieder te enthousiasmeren hetzelfde te doen. Uiteindelijk is het natuurlijk het beste wanneer iedereen zijn eigen afval meeneemt naar huis, plastic of niet, maar wij denken graag dat positieve actie meer zoden aan de dijk zet dan gemopper en gevit. Dus.
‘Kunst onderweg’ is ook een nieuwe rubriek, waarin we aandacht hebben voor kunstwerken die we onderweg tegenkomen, en die ook als kunstwerk bedoeld zijn, voor alle duidelijkheid. Kunst in de openbare ruimte. Meestal loop je er wat achteloos aan voorbij, maar dat zou eigenlijk best eens zonde kunnen zijn.
En als laatste nieuwe bijdrage schrijven we bij iedere gewandelde etappe een wandelgedicht, waarin de wandeling op meer poëtische wijze haar neerslag krijgt en in herinnering blijft.
Mochten we onderweg op nog meer nieuwe ideeën komen, dan merken we het vanzelf. Voor nu verklaren wij dit wandelweblog voor heropend.

Advertisements

4 thoughts on “Langs het Groot Frieslandpad

  1. Leuk dat jullie het Groot Frieslandpad begonnen zijn, ben benieuwd naar jullie (naar verwachting zoals altijd smakelijk opgediste) avonturen. Wij liepen het pad van augustus 2017 tot oktober 2018, veel te herkennen dus.

  2. We wensen jullie heel veel wandelplezier en mogelijk stap je nog even bij ons het erf op. We zullen jullie volgen op jullie reis en genieten van jullie verhalen.
    Franke en Siepie ( Halte Leppedijk) Nij Beets

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s