Koffie in Termunterzijl

een wandellimerick

In Stavoren zijn we ermee begonnen en inmiddels hebben we een aardige bundel gevuld. Met de wandellimerick. Onze zelfverzonnen loot aan de stam van de light verse, of pleijsierdicht, in goed Nederlands.
Voor iedere plaats waar we door wandelen, op onze tocht langs het Nederlands Kustpad, maken we er een. Gaandeweg. Wandelenderwijs. Stapvoets. Zonder hulpmiddelen als rijmwoordenboek of internet. Puur op gevoel. Taalgevoel allicht. Of gevoel voor humor misschien. Gevoel in elk geval.

koffie

Aanleiding kan van alles zijn, daar doen we niet moeilijk over. Er gebeurt altijd wel iets, er valt altijd wel iets op. Zeker als je je ogen open houdt. En het kunnen ook heel goed de kleine dingen zijn, zoals in Termunterzijl. Waar we na een lange, barre tocht door het ochtendlijk donker van de winter, over gladde en verlaten wegen, een visrestaurant open vonden om te schuilen voor de regen waarvan wij ons afvroegen of die zeikerig onze etappe om zeep zou gaan helpen, of gehoorzaam zou overwaaien zoals de weersverwachting ons had willen doen geloven.
Terwijl ons de moed toch langzaam wat in de wandelschoenen zakte, werden in het restaurant luidruchtig voorbereidingen getroffen voor een lange, drukke zaterdag. Emmers ijs werden leeggekiept in de vitrines waarop de vis dan weer breeduit werd opgetast en uitgestald. De radio stond aan, de vrijdagavond werd doorgenomen, de plannen voor het weekend, en de loodgieter werd gebeld voor een lekkende dakgoot. Tussen de bedrijven door was er nog ruim de tijd voor gastvrijheid aan twee aarzelende wandelaars. De cappuccino kwam met een hartje in het schuim en maar liefst twéé koekjes met een gat. En zie, het zijn de kleine dingen die het doen: wij klaarden er helemaal van op. Net als het weer. Van zoiets simpels.

Koffie in Termunterzijl

Rijdend door het donker, over verlaten, gladde wegen
bereiken wij Termunterzijl, in de niet aflatende regen.
De viskraam ontvangt ons zeer gastvrij,
schenkt koffie met een hartje en twéé koekjes erbij..
en zo kunnen wij en het weer er dus weer helemaal tegen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s