Het Peil van Delfzijl

een wandellimerick

Voor iedere plaats, stad of dorp waar het Nederlands Kustpad ons door voert, maken wij een limerick. Daarmee vonden we in Stavoren een nieuw subgenre uit, aan de hoofdstam van de light verse. Of het pleijsierdicht, zoals het in het Nederlands wel wordt genoemd. De wandellimerick.
Deze ontstaat wandelend, zonder hulp van internet of rijmwoordenboek. Al improviserend, puur op gevoel. In wandeltempo. Op het ritme van de wandeling. Een aanleiding wordt gevonden in de dingen groot en klein. Dat kan van alles zijn. Van het weer tot een ontmoeting. Er gebeurt altijd wel iets, als je je ogen de kost geeft en je fantasie de vrije loop.

IMG_3701

In Delfzijl, viel ons op, wordt de slagzin ‘Er gaat niets boven Groningen’ letterlijk genomen. Hier houdt Groningen, en daarmee ons land, inderdaad op. Hierboven tref je voorlopig voornamelijk water.
Bovendien was het zo dat wij Delfzijl bereikten in roerige tijden. De Pietendiscussie verscheurde het land. Friese vrijheidsstrijders hadden de oprukkende hordes uit het westen bij Dokkum tot staan gedwongen. De strijd ging allang niet meer over zwart of wit, maar was het des te meer. Oeroude sentimenten kwamen los en sloegen als een Groningse aardbeving een diepe, onoverbrugbare kloof tussen de Provincie en de Randstad. Tussen volk en elite. Als Hoeken en Kabeljauwen stond men tegenover elkaar.
En zonder de boel nou nog erger te willen maken, combineerden wij deze twee gegevens, en vroegen ons plotseling af wat ze er in de provincie eigenlijk van zouden vinden dat hun provinciale wateren werden gemeten volgens Nieuw Amsterdams Peil.

Het Peil van Delfzijl

Het water meet men in Nederland naar Amsterdams Peil,
in de Provincie vindt men dat echter geen stijl:
“De Randstad is doof!
Wij voelen een kloof!
Het meeste water meet men boven Delfzijl!”

IMG_3703

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s